Varmematte fra Aliexpress, eBay eller Amazon? Pass deg for billige produkter!

0
(0)

Elektriske gulvvarmematter er en stadig mer populær oppvarmingsmetode som først og fremst verdsettes for sin høye komfort. Slike varmeenheter er ekstremt allsidige – de kan installeres i gulvet under baderomsfliser, på kjøkkenet, i gangen, i stuen eller i garasjen. Det viktigste med varmematter er imidlertid kvaliteten. Finn ut hvorfor du bør unngå billige produkter og hvordan du velger riktig varmematte under fliser.

Flisvarmematte – ikke «kjøp med øynene» og ikke gå etter pris alene

Varmematter blir stadig mer populære, og tilgjengeligheten øker. Det ser imidlertid ut til at ikke alle produkter er like effektive og trygge. Å velge en varmematte bare fordi den ser bra ut, kan vise seg å være en stor tabbe. Det er heller ikke verdt å stole på produkter som er klart billigere enn konkurrentene – spesielt ikke hvis du ikke har kompetanse på varmematter. Det er mange faktorer som avgjør om en varmematte egner seg under fliser og vil fungere i minst 10 år uten å gå i stykker.

Det er først og fremst verdt å være oppmerksom på:

 • Bestandighet av utvendig isolasjon mot skader – teknologien som brukes, bør ha en styrke på minst 1500 N, men ofte ikke mer enn 500 N. Isolasjonen bør også være motstandsdyktig mot aldring, hyppige temperaturendringer og byggekjemikalier.
 • PE-beskyttelsesflette – svakere modeller har en ufullstendig flette av trådnett 60 – 90 % (tettheten av denne fletten og tykkelsen på ledningene er viktig, jo tettere og tykkere, jo bedre). Bedre varmematter har aluminiumsfolie (tykkelsen og antall lag er også viktig) sammen med ledertrådene, folien beskytter 100 % mot punktering.
 • Isolering av varmekabler – skal være egnet for drift ved svært høye temperaturer og være motstandsdyktig mot strømgjennomslag.
 • Motstandstråd – varmemattens hjerte, genererer varme gjennom motstanden i strømmen som flyter. (Den kan sammenlignes med wolframtrådene som brukes i gamle glødepærer). Motstandstråd av dårlig kvalitet og som ikke er laget på riktig måte, vil brenne ut.
 • Koblingen som kobler varmekabelen til strømkabelen – plastkoblinger er ikke særlig tette, krympekoblinger med spesiallim er bedre.
 • Beskyttelsesklasse fortrinnsvis minimum IP67.
 • Maksimal arbeidstemperatur – bør ikke overstige 65-70 °C i betong av hensyn til sikkerheten og mattenes styrke.

Detaljerte tekniske data, for eksempel hva isolasjonen er laget av eller hva motstandstråden er laget av, er ikke inkludert i produktbladene, hvorfor?

Vennligst svar på dette spørsmålet selv 🙂

Det er ikke sikkert at «blind tro» på leverandørenes kunnskaper er et egnet utvelgelseskriterium. Ofte er anbefalingene deres kun basert på bygningens energibehov. Når man skal velge effekt på en varmematte, er blant annet gulvtypen ekstremt viktig. I tillegg må varmematter som brukes under fliser, oppfylle visse standarder.

Varmematte til badet

Å installere en varmematte under baderomsgulvet kan være en god beslutning – forutsatt at man er nøye med utformingen og velger riktig varmeutstyr. Baderommet er et sted som er uløselig knyttet til vann, og bruk av elektriske varmematter kan derfor innebære en viss risiko. Derfor bør kun egnede produkter brukes i dette rommet.

Ønsker du å installere en varmematte på badet, bør du først og fremst være oppmerksom:

 • Effekten (hvis den er installert under fliser, bør den være høy, for eksempel i størrelsesorden 140-160 W/m²);
 • Oppfyller sikkerhetskravene knyttet til bruk av elektriske apparater på badet;
 • Nøye utførelse med materialer av høy kvalitet.

Varmematten under flisene på badet bør absolutt ikke være et tilfeldig produkt. Det er verdt å satse på enheter som er tilgjengelige i spesialforretninger.

Varmematte for dusj

Dusjen er den såkalte «0-sonen», der det må utvises maksimal forsiktighet ved bruk av elektriske apparater. Varmematter er imidlertid ikke underlagt disse kravene, ettersom de installeres under gulvbelegget og limlaget som holder det på plass. På den annen side er det bare skikkelig isolerte matter med svært høy mekanisk motstandsevne som egner seg for installasjon i såkalte våtsoner. I billige produkter er isolasjonen ikke testet for punktering, noe som kan utgjøre en stor fare for brukeren. Det er også svært viktig at varmemattens komponenter ikke reagerer med byggekjemikalier og at isolasjonen ikke brytes ned. I tillegg er det viktig med godkjenninger som f.eks:

 • VDE,
 • CE,
 • SEMKO.

Samtidig er det verdt å merke seg at CE-merket alene ikke er en tilstrekkelig bekreftelse på kvalitet, spesielt når det gjelder installasjon på et slikt sted.

Se derfor opp for billige varmematter fra tilfeldige selgere. I tillegg bør dusjvarmematten installeres av en fagperson med elektrokompetanse.

Vær oppmerksom på garantivilkårene!

Garantien på varmematten er også svært viktig. Først og fremst bør vilkårene være tydelige og nøyaktig beskrevet. Les all informasjon nøye. På auksjonsportaler kan du ofte finne varmematter med en garanti på bare 24 måneder.

Det er en svært god idé å velge varmematter med bredest mulig beskyttelse. Uovertruffen i så måte er for eksempel nVent RAYCHEM QuickNet-160 varmematter, som leveres med 12 års standardgaranti (for både varmematten og gulvkontrollene). Men vær oppmerksom på at garantien omfatter reparasjon av varmesystemet som sitter fast i gulvet og reparasjon av gulvet (slik at det blir som før feilen), mens de fleste produsenter kun gir garanti på selve produktet.

Det er verdt å være på vakt mot tilbud om 25 års garanti eller til og med «livstidsgaranti». Årsaken er at garantiens omfang ofte er begrenset (den dekker for eksempel bare forsendelse av reservedeler til kunden). Som et resultat er beskyttelsen halvhjertet, og eieren av varmemattene må slite alene med kostnadene ved å utføre reparasjoner. Fagfolk er enige om at det er bedre å velge en kortere garanti, men en komplett!

Varmemattetermostat med smarttelefon-app og online-sikkerhet

Hvis du velger feil styreenhet til en varmematte, kan du også risikere å dele brukerdata på nettet. Det vanligste i dag er termostater med WiFi (som styres via en app på smarttelefonen), som er svært praktiske å bruke. Slike verktøy krever imidlertid regelmessige sikkerhetsoppdateringer. Et velrenommert varemerke vil helt sikkert ikke forsvinne fra markedet i løpet av noen få år, og vil ikke glemme brukerne av applikasjonene sine. Det samme kan imidlertid ikke sies om produsenter av billigere termostater kjøpt til en attraktiv skygge. En uoppdatert app er derimot en trussel som gir hackere en «inngangsport» til enheten og dataene dine.

Auksjonsside eller nettbutikk?

Vi er vant til e-handelsplattformer som Aliexpress, eBay og Amazon, og vi handler ofte der uten å sjekke nettbutikkens tilbud.

Men visste du at mange selskaper har høyere priser på formidlingsplattformene enn i nettbutikken? Årsaken er fryktelig høye salgsprovisjoner. Noen selgere slutter også å vise sortimentet sitt på slike plattformer.

Før vi bestemmer oss for å kjøpe et varmesett som forventes å tjene oss i minst 20 år, bør vi også sjekke hva andre nettbutikker tilbyr.

For å oppsummere:

 • Varmematten under flisene skal først og fremst kjennetegnes av høy kvalitet og overholdelse av standarder (bekreftet av relevante godkjenninger og sertifikater).
 • Det er også viktig å lese garantivilkårene før du kjøper, og kun velge produkter som har en garanti som også sikrer at gulvet blir reparert.
 • Det anbefales at du kun bruker utstyr fra anerkjente merker og kjøper fra spesialforretninger.

Hvis du bare lar deg styre av pris eller overfladiske «fordeler» uten å se på de nøyaktige parametrene, kan det koste deg dyrt.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment