Hvordan tine opp et frosset kloakkrør? Se her!

0
(0)

VVS-systemet er en integrert del av ethvert hjem. Det gjør det mulig å bruke mange husholdningsapparater, for eksempel vaskemaskin eller oppvaskmaskin. Avløpsrørene fører også bort avfall fra huset fra badet eller vasken. Derfor kan tilstopping av en slik installasjon noen ganger være et alvorlig problem – spesielt når det skyldes frost og iskaldt vann. Hvordan kan man beskytte seg mot slike feil?

Avløpsrør under bakken

Avløpsrør går vanligvis under bakken. Dybden de ligger på er av stor betydning for hvordan de fungerer. På den ene siden må de ha en optimal helning, slik at avfallet kan strømme inn i septiktanken eller det kommunale avløpssystemet ved hjelp av tyngdekraften. På den annen side vil rør som er gravd ned dypt nok, være frostsikre. Vanligvis er den sikre dybden der installasjonene bør plasseres 0,8 – 1,5 meter under bakken. Alt avhenger selvfølgelig av vår geografiske beliggenhet.

Det er imidlertid ikke alltid mulig å få riktig dybde. I så fall kan vannet i systemet fryse, noe som til og med kan føre til rørbrudd! Dette vil bety total lammelse for husstandens medlemmer.

Hvordan tine et frossent kloakkrør?

Det er ikke lett å bli kvitt is fra kloakkrørene, og samtidig bør det gjøres så snart som mulig, fordi vannet som strømmer inn i rørene kan fortsette å fryse og øke volumet (istappen vil føre til at vannet samler seg).

Hvordan tine et frossent kloakkrør?
Foto https://ecoclean1.com

Det er verdt å prøve å tine med varmt vann som tilføres fra siden av septiktanken. Det kan være lurt å bruke et stivt PEX-rør som varmtvannet strømmer gjennom. Dette gir imidlertid ikke alltid det ønskede resultatet.

Roterende dyse for høytrykksspyler
Roterende dyse for høytrykksspyler.

Enklere for de som har en høytrykksspyler. Takket være bruken av en spesiell dyse er det mulig å rengjøre kloakken og bryte gjennom kriker og kroker av forskjellig opprinnelse. Utformingen av denne dysen retter vannstrømmen på riktig måte, slik at slangen trenger inn i kloakkrøret og rengjør det under høyt trykk.

Bærbar varmematte for tining av rør
nVent RAYCHEM EM-DEFROST-MAT

Det er også mulig å bruke bærbare varmematter nVent RAYCHEM EM-DEFROST-MAT. De har en overflate på 3 m² og drives av 230 V. Denne løsningen gir imidlertid resultater etter litt lengre tid. Avhengig av utetemperaturen, installasjonsdybden eller jordtypen kan tining med en varmematte ta opptil 24 timer. På den annen side er det den sikreste og enkleste måten – det er bare å plassere den tilkoblede matten på bakken over det frosne røret. For raskere resultater kan den presses mot bakken med for eksempel OSB.

Hvordan unngå at kloakkrørene fryser?

Det er mye enklere å forebygge isdannelse enn å behandle den.En måte å sikre en god temperatur i avløpssystemet i vinterperioder er å bruke en egnet varmekabel.

For vinteren kan du også isolere stedet der kloakkrørene går med et ekstra lag isopor eller høy lagt på bakken. Det vil ta lang tid å tine opp bakken på denne måten, men å gjøre det før frosten kommer vil vise seg å være svært effektivt.

Hvordan installere en varmekabel i et kloakkrør?

Varmekabelen fungerer i alle situasjoner der vannet i rørene står i fare for å fryse på grunn av at de er gravd ned for grunt. Det er to måter å utføre varmeinstallasjon av kloakk og andre vannledninger på:

 1. Den første innebærer å installere en varmekabel inne i røret,
 2. Et annet alternativ er å montere kabelen sentralt på undersiden.

Installasjonsmetoden avhenger av tekniske forhold og tilgang til røret.

Hva slags varmekabel for innsiden av et kloakkrør?

Avløpsrørene i boligens VVS-system slipper ofte ut alle slags vaskemidler og kjemikalier. Dette er tøffe forhold for driften av varmesystemet, så hvis kabelen skal være inne, bør den ha tilstrekkelig sterk beskyttelse, tilpasset slike forhold og miljøet den er plassert i. Et eksempel er varmekabler med utvendig fluorpolymerbelegg:

 1. nVent RAYCHEM Frostguard – ferdig varmekabel avsluttet med en strømledning med støpsel for stikkontakt – for rør som ligger dypere enn 50 cm under bakken (regnet fra toppen av røret).
 2. nVent RAYCHEM BTV – profesjonell varmekabel i fire effektvarianter, kjøpes metervis for selvterminering.

nVent RAYCHEM FrostGuard varmekabel for oppvarming av rør

Varmekabel for oppvarming av rør
nVent RAYCHEM FrostGuard

Selvregulerende varmekabel nVent RAYCHEM FrostGuard med beskyttende flette og fuloropolymerbelegg, i henhold til IEC 62395. Fabrikkterminert med en to meter lang strømkabel med støpsel for 230 V stikkontakt. Kabelen brukes til oppvarming av drikkevannsrør, kan brukes til dypere nedgravde avløpsrør – dypere enn 50 cm for sentrale Polen. Kabelen kan settes inn i to eller til og med tre parallelle tråder for større varmeeffekt. Enkel og rask installasjon.

 • Oppvarmingseffekt (ved 5 °C): 10 W/m

Varmekabel for avløpsrør nVent RAYCHEM BTV

Varmekabel for avløpsrør
nVent RAYCHEM BTV

Selvregulerende (energibesparende) nVent RAYCHEM BTV-varmekabel, som kan kjøpes i metermål. Effekten på varmekabelen velges ut fra rørets diameter og dybde. Det er fire tilgjengelige utganger: 

 • 3BTV2-CT – 9 W/m 
 • 5BTV2-CT – 16 W/m
 • 8BTV2-CT – 25 W/m
 • 10BTV2-CT – 29 W/m – svært grunt nedgravde rør, til og med 25 cm jord.

Oppvarmingseffekten W/m ved 10 °C er oppgitt. Det brede utvalget av kabler er tilstrekkelig til å velge riktig frostbeskyttelse for avløps- og vannforsyningssystemer i husholdninger.

Ettersom dette er en industrikabel, må du selv foreta tilkoblingen til strømkabelen og termineringen – det beste er å engasjere en person med elektrokompetanse til denne oppgaven.

nVent RAYCHEM CCE-04-CT, CE25-01

Spesielle sett brukes til dette formålet:

 • nVent RAYCHEM CCE-04-CT – Tilkoblingssett med 3×1,5/2,5 mm2 strømkabel og termineringssett eller
 • nVent RAYCHEM CE25-01 – Tilkoblingssett med M25-forskruning, for direkte tilkobling i elboksen til klemmer.

Hvorfor en selvregulerende varmekabel og ikke en fast motstand?

Kabler med fast motstand brukes ofte til gulvvarme i boliger og er derfor svært populære. Men når det gjelder beskyttelse av rør, er selvregulerende varmekabler mye bedre. Hvorfor det?

 • De gir større sikkerhet.
 • Ikke bli utbrent.
 • Er energieffektive – de bruker mer strøm der temperaturen er lavest.
 • De kan kuttes til ønsket lengde.
 • Det er tilstrekkelig med én gjenge.

Derfor bør man til slike oppgaver velge selvregulerende varmekabler, der varmeeffekten avhenger av omgivelsestemperaturen. Kabler med fast motstand varmes derimot opp like sterkt i hele lengden. Hvis kloakksystemet er svært langt, kan dette føre til overoppheting i én del og underoppheting i en annen.

Varmeregulering av avløpssystemet

Den selvregulerende varmekabelen krever ingen termostat for effektiv drift. Bruk av en styreenhet vil imidlertid gi ytterligere besparelser. Dette skyldes at temperatursensoren bare gir signal om å starte strømforsyningen ved frost og høye minusgrader. Denne er i sin tur oftest plassert på toppen av et kloakk- eller vannrør.

For å arbeide med BTV-kabelen vil den fungere utmerket nVent RAYCHEM AT-TS-13 – rørledningstermostat med temperaturregulering fra -5°C til +15°C. 

Termostat for røroppvarming
A – temperatursensor på røret, B – varmekabel i avløpsrøret, C – termostat

Temperaturføler «A» skal plasseres øverst på røret, der jordlaget er tynnest – det vil si rett ved rørets utgang fra bygningen.

Installasjon av varmekabelen i avløpsrøret

Installasjon av varmekabelen i avløpsrøret
Vi monterer også avslutningsmuffen over vannstanden.

Varmekabelen skal føres inn i røret så nær huset som mulig, og om mulig også inne i bygningen. Koblingen som kobler varmekabelen til tilførselsledningen må være på utsiden av røret, ikke på innsiden.

nVent RAYCHEM IEK-25-04 drossel for BTV-varmekabel
nVent RAYCHEM IEK-25-04 drossel for BTV-varmekabel

Den innsatte kabelen skal beskyttes mot de skarpe kantene på røret ved hjelp av en choker med ovale tetninger som passer til varmekabelens design.

Hvis vi ikke har mulighet til å innføre kabelen fra siden av huset?

Hvis det ikke er mulig å føre inn kabelen fra siden av huset, kan det også gjøres fra siden av septiktanken. Til dette formålet kan du for eksempel bruke PEX-rør som støtteelement. Stivheten vil sikre at kabelen føres inn i kloakkrøret.

For å feste varmekabelen til PEX-røret må du ikke bruke ståltråd eller nylonbånd, som, når de er forkortet, er det ideelle elementet som gjenstander som strømmer gjennom avløpsrøret vil feste seg mot, noe som over tid kan føre til blokkering.

Oppvarming av underjordiske kloakkrør, en løsning i byggefasen

Oppvarming av nedgravde avløpsrør
Foto Devi

Installasjonen som ble opprettet under byggingen av huset og graving av røret i bakken vil se veldig annerledes ut. Hvis det ikke er mulig å plassere den på riktig dybde, kan du lage en varmtvannsbereder, som vist på figuren.

 1. Betong (valgfritt) og/eller isolasjon som styrodur (valgfritt).
 2. Varmekabel.
 3. Sandballast.
 4. Innfødt land.
 5. Sensor (ikke vist).

Et ekstra betongdeksel er vist ved nr. 1, i tilfelle installasjonen går under en innkjørsel eller adkomstvei. Dette er imidlertid valgfritt, og det samme gjelder ekstra varmeisolasjon som brukes på nøyaktig samme sted.

Varmekabelen er derimot lagt under røret og merket med nummer 2. I mellomtiden er hele grøften fylt igjen med sand (nummer 3). Det mørke materialet på utsiden av grøften, merket med nummer fire, representerer naturlig jord.

Er oppvarming av kloakkrør en god idé?

Den beste løsningen ville være å grave ned kloakkrørene til riktig dybde, hvis dette ville forhindre at vannet fryser. Noen ganger er dette imidlertid ikke mulig av tekniske eller økonomiske årsaker. I slike tilfeller vil et varmesystem fungere perfekt.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment