Elektrisk gulvvarme under parkettgulv av tre

0
(0)

Tregulv er alltid elegante og stilige. Derfor er det mange som bruker dem i stuen. Det brukes også ofte på badet (vanntett gulv). Kan man installere elektrisk oppvarming under tregulv? Mange påpeker at parkett ikke liker temperaturendringer. På den annen side støter man ofte på slike tilkoblinger, og de fungerer ganske bra. Så hvordan ser det ut i virkeligheten?

De beste gulvvarmeløsningene for tregulv

Elektrisk gulvvarme i rom med tregulv er svært populært. En slik kombinasjon krever imidlertid riktig valg av gulvtype. Hvilke problemer kan oppstå i slike situasjoner?

  • Tre liker ikke temperaturendringer. Det er et faktum at treverk krymper ved høye temperaturer, noe som kan føre til skjemmende sprekker. Temperaturforskjellene ved gulvvarme er imidlertid ikke så store. Mange tresorter takler dem uten problemer. Gode eksempler er eik, iroko eller teak.
  • Svak varmeledning. Dessverre kan dette være et alvorlig problem med tykke parkettgulv. Et ca. 15 mm tykt tregulv vil imidlertid fordele varmen perfekt i hele rommet.
  • Varmetap på grunn av varmemotstanden i treet. Et lignende problem oppstår også med andre typer gulv. Den lille tykkelsen på stavene gjør imidlertid at tapene ikke er store og ikke har betydning for varmebalansen.

Med riktig valg av staver kan et tregulv fungere perfekt med gulvvarme. På denne måten kan du skape deg selv i stuen ikke bare et vakkert, men også et komfortabelt rom.

Elektrisk gulvvarme av tre

Legging av et varmt elektrisk gulv under parkett krever overholdelse av visse parametere og regler. Det er ønskelig at varmesystemet ikke varmer overflaten til mer enn 26 – 28 ° C. Ved høyere temperaturer vil treverket begynne å tørke ut, sprekke, knirke og til slutt bare bryte. Selvfølgelig er det ikke vanskelig å erstatte den skadede delen, men det er ikke alltid mulig å matche stripen nøyaktig i fargen, og gulvet er skapt noe som en lite attraktiv «patch», stygg utover den generelle fargepaletten. Under parketten anbefales det derfor å legge en enkelt- eller dobbeltkjernet kabel med en varmeeffekt som ikke overstiger 90-100 W/m², og å installere temperatursensorer for lufttemperatur og begrense gulvets overflatetemperatur.

Bruk av varmematter og varmekabler under parkettgulv av tre.

Varmekabler og varmematter må imidlertid ikke legges løst og direkte under tregulvet, selv om de må legges i et lag med sementlim. For å beskytte dem mot eventuelle skader ved utskifting av enkelte staver eller ved normal bruk av gulvet, bør installasjonen legges i en minst 15 mm tykk, selvnivellerende avrettingsmasse som gulvstavene limes fast til. Dette er også en mer praktisk løsning med tanke på utskifting eller reparasjon av gulvet i fremtiden.

Bruk av varmematter og varmekabler under parkettgulv av tre.
  1. Parkett av tre.
  2. Lim.
  3. Selvnivellerende avrettingsmasse 15 mm.
  4. Varmematte eller varmekabel.
  5. Primingmiddel.
  6. Underlag av betong.

Isolasjonsplater for elektrisk gulvvarme

Isolasjonsplater for elektrisk gulvvarme
I stedet for flisene på bildet kan treparkett limes på RAYCHEM Reflecta-platen.

En interessant og energibesparende løsning er isolasjonsplater. De legges under gulvet. De blokkerer varmetapet nedover, noe som betyr at man sparer mer enn 20 % av varmeenergien.Reflecta isolasjonsplater har et rillet trau der varmekabelen legges. Best egnet til dette formålet er den selvregulerende varmekabelen T2Red. Det er et selvregulerende system som forhindrer lokal overoppheting av ledningene.

nVent RAYCHEM: Reflecta (isolasjonspaneler) & T2Red (selvregulerende varmekabel)
nVent RAYCHEM: Reflecta (isolasjonspaneler) & T2Red (selvregulerende varmekabel).

Selvregulerende systemer, som T2Red-kabelen, reagerer på omgivelsestemperaturen. Jo varmere gulvet er på et gitt sted, desto mindre varme vil kabelen avgi. På denne måten trenger du ikke lenger å bekymre deg for hvor møblene skal stå eller om du vil dekke gulvet med et teppe. Det selvregulerende systemet vil automatisk justere varmenivået i hvert område av gulvet. Hemmeligheten bak en slik drift ligger i utformingen av kabelen, som garanterer at reguleringen fungerer korrekt under alle forhold.

Den sikreste løsningen for elektrisk oppvarming av parkett og tregulv er et system med T2Red varmekabel og Refelcta isolasjonsplater. Dette gir deg mulighet til å kontrollere oppvarmingen og redusere eller øke den etter behov. Ledende gulvprodusenter har bekreftet bruken av gulvvarmeløsningen nVent RAYCHEM.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment